Kiseli kupus smanjuje oštećenje DNK i čini čuda za jetru

Kiseli kupus sadrži i antioksidanse i druge korisne biljne spojeve koji pomažu u smanjenju oštećenja DNK. Kako je ovo još od ranije poznat srpski specijalitet, kiseli kupus je takođe neizostavan deo na slavama.

Kiseli kupus je zaštitni znak zime i jedna od najdostupnijih i najjeftinijih supernamirnica prava je riznica vitamina C, K i B6, vlakana, magnezijuma, bakra, mangana, folata i kalijuma.

Ne, ono po čemu je specifično to što je reč o fermentiranoj namirnici koja prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna koji ne samo da pomažu očuvanju optimalnog funkcionisanja probave nego su i važna potpora imunosnom sistemu s obzirom na to da je skoro 80 odsto imunoog sistema upravo u našim crevima. Osim toga, probiotici pomažu i u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti i depresije.

Bogatstvo vitamina

Kupus sadrži i antioksidanse i druge korisne biljne spojeve koji pomažu u smanjenju oštećenja DNK, sprečavaju mutaciju ćelija i blokiraju njihov prekomerni rast koji dovod do razvoja tumora. I sam proces fermentacije kupusa takođe može stvoriti posebne biljne spojeve za koje se smatra da pomažu u uništavanju kancerogenih ćelija.

U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, lečenje dijabetesa, gihta, cčira na želucu, potiče izlučivanje štetnih stvari iz organizma, blagotvorno deluje na funkcionisanje srca i krvotoka, snižava povišeni holesterol.

Kiseli kupus je jedan od retkih biljnih izvora menakinona, poznat kao vitamin K2, koji smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, što sprečava nakupljanje kalcijuma u venama, ali ima i važnu ulogu u zdravlju kostiju.

Od podvarka, preko sarme i kombinacije sa mesom i krompirom ili salate od kiselog kupusa, recept za uživanje u dobrobitima ove supernamirnice je dovoljno da svako pronađe nešto za sebe.

I još jedan savet: ne bacajte rasol, već ga popijte jer i on vrvi nutrijentima, a preporučuje se i kao sredstvo za detoksikaciju.

izvor b92.net