Trikovi kako dobiti savršeno prhko tijesto za božićne kolače

Prije nego što započnete, kao i kod većine kolača koje pečete, važno je dobro se pripremiti i onda je cijeli postupak mnogo lakši i brži. Prvo, odaberite recept i upoznajte se s uključenim koracima. Od tijesta možete raditi pite, ali i sitne kolačiće.

Najbolje je sve sastojke izvagati, posebno brašno i maslac. Malo više ili manje bilo kojeg sastojka može upropastiti kore. Pripremite i svu potrebnu opremu. Imati sve pri ruci znači da ćete brže raditi, bez kopanja po ormarićima s rukama od brašna. Za većinu recepata trebat će vam: protvan, oklagija, nož, ravna lopatica, plastična folija.

Postoji stara izreka da hladne ruke prave dobro tijesto. Zato “zlatno pravilo” izrade prhkog tijesta glasi da sve sastojke, uključujući i zdjelu, površinu i ruke držite što svježije odnosno hladnije. Kad smjesa za tijesto postane previše topla, krajnji rezultat je masna i teška masa koju ćete teško razvaljati.

Prije miješenja tijesta ruke stavite pod hladnu vodu.
Ako se maslac ili mast previše zagrijavaju jer vam je, primjerice, u kuhinji jako toplo povremeno ih dodajte u hladnjak.
Tijesto razvaljajte na hladnoj površini – idealna bi bila mramorna ploča – i neka je posuta brašnom.

Ne tratite vrijeme prilikom miješenja tijesta. Ispast će bolje, a tijesto će biti svjetlije i hrskavije ako ga umijesite brzo. Zbog toga su prethodni savjeti da sve sastojke i opremu držite na hladnom toliko važni. Nemojte tijesto pretjeran mijesiti jer može postati gusto i lomljivo.

Nakon što je tijesto zamiješeno, omotajte ga u plastičnu u foliju ili mastan papir i ostavite u hladnjaku najmanje 15 minuta. Odmaranje omogućava da se gluten (proteini) u tijestu opuste.

Nikada ne valjajte svježe napravljeno tijesto jer će se pri pečenju smanjiti. U idealnom slučaju stavite ga u hladnjak preko noći, ili barem nekoliko sati. Neki kuhari preporučuju da nakon što ste ga razvaljali i stavili u protvan, sve stavite u zamrzivač na još jedan sat i pečete tako smrznuto.

Ako pokušate razvaljati tijesto odmah nakon što ga zamijesite, čak i ako je omjer dobar, a tijesto hladno, smanjivat će se u prvotni oblik, a i u pećnici će se smanjiti.

Tijesto uvijek stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 200°C. Ako je pećnica nedovoljno zagrijana, tijesto će se samo rastopiti, a ne speći.

Ne želite da vam je donja kora natopljena nadjevom? Možete staviti protvan za pečenje u pećnicu dok se zagrijava. Kad ste spremni, koru stavite izravno na zagrijani protvan, pa opet stavite u pećnicu.

izvor 24sata.hr