HRANA KOJU JEDU KARDIOLOZI: JAČA SRCE, MOZAK I IMUNITET

Postoje namirnice koje su upravo dobre za funkcionisanje rada mozga, probavu, a time i crijevnu floru.

Evo koju hranu jedu i kardiolozi:

MESO

Kardiolog koji savjetuje meso? To se ne viđa često jer znamo kako ishrana koja se bazira za voću i povrću se povezuje sa zdravljem srca. Zanimljivo je kako je Američka unija za srce objavila kako osobe koje prate plan ishrane bogat voćem i povrćem imaju bolje zdravlje srca za čak 16 odsto.

Dejvis navodi kako je meso važan dio zdravlja našeg srca, posebno iznutrice koje u sebi sadrži vitamine, gvožđe, cink, magnezijum, selen, vitamine…

Ako ne možete da jedete iznutrice, on savjetuje da jedete meso s kožom i kostima te dodaje kako je moderan čovjek zaboravio da su se nekada jeli i jezik i srce, jetra i ostali dijelovi životinje, pa danas primećuje da se kupuje meso bez kože i kostiju, a prilikom toga zaboravljaju koliko se nutrijenata nalazi u njima, poput kolagena i hijaluronske kiseline. Prema riječima ovog lekara tako ustvari bacamo sve što je dobro za srce i probavu.

-Spremite masnoće, kožu i kosti i od njih napravite supu – savjetuje.

MAHUNARKE

One su pune vlakana koji će smanjiti nivo lošeg holesterola i tako podržavati zdravlje srca.

Iako su vlakna dodata gotovo svakom proizvodu koji možete kupiti u marketu, najbolji način za nadoknađivanje ovog nutrijenta je konzumiranje hrane prirodno bogate vlaknima.

Za ženske osobe ispod 50 godina preporučuje se 25 grama vlakana dnevno, a za one iznad 50 godina starosti, oko 21 gram. Vlaknima obiluju voće, povrće, žitarice, hljeb i tjestenine, smeđa riža i mahunarke.

ESENCIJALNA ULJA

Nauka nema puno podataka o korišćenju esencijalnih ulja, ali u mnogim se kulturama ona koriste radi zaštite zdravlja. Dejvis kaže kako su dobra za probavu, a postoje i male studije koje su naglasile kako bi mogla biti jako korisna kod onih koji imaju neredovnu probavu.

To su ulje peperminta, koji će umiriti smetnje i ulje narandže koje se pokazalo dobrim za zdravlje želuca i crijeva.

Svakako prije upotrebe morate dobro proučiti kako se i u kojim situacijama koriste te postoje li ograničenja. Ona se ne bi trebala koristiti samostalno već se razrede u vodi jer mogu biti i gorka i kisela. Postoji i puno vrsta ulja koje ne smijete konzumirati, pa se prije korišćenja informišite tako što ćete se konsultovati sa nekim ko zna namjenu i sastav esencijalnih ulja.

HAYAT

The post HRANA KOJU JEDU KARDIOLOZI: JAČA SRCE, MOZAK I IMUNITET appeared first on Balkan Plus.