“PULS” U STOMAKU MOŽE DA BUDE SIGNAL OPASNOG STANJA! Hirurg Šarac sa VMA otkrio kada znači da život VISI O KONCU

Pukovnik docent dr Momir Šarac, dežurni hirurg na Vojno-medicinskoj akademiji, nabrojao je koji su simptomi abdominalne aneurizme, zdravstvenog problema koji može da odnese život za samo nekoliko minuta, piše Mondo.rs.

Govoreći o dvjema kompleksnim operacijama rupture aneurizme abdominalne aorte, obavljenim tokom noći, doktor je kazao da su simptomi aneurizme jasno uočljivi, nekada čak i vidljivi golim okom.

“Pacijenti često mogu da pretpostave da imaju proširen krvni sud, jer se abdominalna aneurizma osjeća kao pulsirajuća masa u stomaku. Ako je dovoljno velika, kod ljudi koji su odgovarajuće konstitucije, može da bude vidljiva i golim okom”, rekao je pukovnik docent dr Šarac u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije.

Kada je potrebno hitno otići kod ljekara, koji simptomi aneurizme znače da vremena više nema?

“Ako se pored pulsiranja osjeti i bol, hitno se javite ljekaru ili ustanovi hitne pomoći, jer to znači da je krenula da puca. Ruptura abdominalne aneurizme može da znači da vrlo vjerovatno nećete stići da dobijete adekvatnu pomoć, ukoliko se ne javite brzo”, rekao je on.