Zima znači manje vitamina D: Evo gde možemo da ga pronađemo

Postavlja se pitanje gde da pronađeno ovaj vitamin kada napolju nema sunca.

Vitamin D igra brojne uloge u organizmu. Neophodan je za apsorpciju minerala u našim crevima, kao i kalcijuma i fosfora. Bez vitamina D ovi minerali se ne apsorbuju do nivoa koji je telu potreban za razvoj zdravog skeleta.

Sunce se već dugo “reklamira” kao najbolji izvor vitamina D. Dnevnu dozu vitamina D generalno možete dobiti od sunca, ali postoje izuzeci. Iako tačna količina vremena koje treba da provedete na suncu varira, moguće je da vaše telo stvori svoju dnevnu dozu vitamina D kada je izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti.

Ten takođe igra veliku ulogu. LJudima sa svetlijim tonovima kože potrebno je 10 do 15 minuta direktnog izlaganja suncu svakog dana, dok je ljudima sa tamnijim tonovima kože potrebno malo više vremena da dobiju svoju dozu vitamina D jer se melanin u koži takmiči sa sintezom vitamina D, piše Huff Post. Svakako treba imati na umu da direktno izlaganje kože suncu može da bude i štetno, pa bi trebalo da koristimo adekvatne kreme tokom cele godine.

Vitamin D je teže dobiti od sunca tokom zime.Postoje načini da dobijete više vitamina D zimi ili u oblačnim danima

Izvori vitamina D u ishrani su zapravo prilično ograničeni. Najveći izvor vitamina D je u masnoj ribi, obično lososu, ulje jetre bakalara, malo u konzerviranim sardinama ili konzerviranoj skuši – objašnjava doktor Džad Sfeir, endokrinolog na klinici Majo.
Određene namirnice su obogaćene vitaminom D, poput mleka i soka od pomorandže. Ipak, tokom oblačnih meseci možda je najbolje okrenuti se vitaminu D koji je dostupan u apotekama.

Nedostatak vitamina D može doprineti nekim simptomima sezonskog afektivnog poremećaja, kao što su razdražljivost i nedostatak motivacije.

izvor novosti.rs

The post Zima znači manje vitamina D: Evo gde možemo da ga pronađemo appeared first on Balkan Plus.