STIGLA PRVA DUGOROČNA PROGNOZA ZA ZIMU, HARA OVAJ FENOMEN: Snijeg će zatrpati Evropu, evo kakvo vrijeme će biti na Balkanu
Klimatski fenomen El Ninjo trenutno je u fazi jačanja, a na vrhuncu će biti tokom zimskih meseci.

El Ninjo će imati veliki uticaj na vreme koje nas očekuje za nekoliko meseci, a Severe Weather objavio je prognozu za predstojeću zimu. Trenutno je El Ninjo u fazi jačanja, a na vrhuncu će biti tokom zimskih meseci. Njegovo slabljenje očekuje se u proleće. Iako on veće uticaje ima u Severnoj Americi, njegovi uticaji indirektno dolaze i na naš kontinent.

Ipak, Evropi se predviđaju slabije snežne padavine, a u većini kontinenta trebalo bi da padne manja količina snega nego što je to bilo uobičajeno, osim u Alpima i u delovima Skandinavije. U novembru će, prema prognozama, pasti ispodprosečna količina snega, ali jači front može se očekivati u Alpima i na severnom Balkanu, kao i na višim nadmorskim visinama severne Evrope.

U decembru se, pak, očekuju padavine u delovima centralne Evrope i nakratko u južnoj Engleskoj. S druge strane, u januaru se očekuje puno više padavina u većem delu kontinentalne Evrope, posebno na istoku kontinenta, a manje na zapadu.

Sve u svemu, ove zime moglo bi biti manje snežnih padavina nego što je to bio slučaj do sada, prenosi Net.hr.