RECEPT STAR DECENIJAMA: Domaći lijek koji PREKIDA KAŠALJ u najkraćem roku, na bazi ovog povrća

Ito sa dodatkom meda!

Naše bake su dobro poznavale ljekovita svojstva crne rotkve. Vasa Pelagić, ljekar i narodni prosvjetitelj, u svojoj knjizi “Pelagićev narodni učitelj” izdvaja rotkvu i ističe njene brojne vrline.

Pelagić je vjerovao da ova biljka liječi zatvor, stomačne probleme, crijevna oboljenja, bljedilo, razne pjege, bolesti bubrega, dušnika, slezine, pijesak i kamenje u mokraćnoj bešici, otežano mokrenje, bolove u grudima, stomaku i vratu. Vjerovao je i da djeluje protiv plućnih bolesti i kašlja sa krvlju, zatim protiv svraba i raznih čireva na koži i glista u crijevima. Njegov savjet je bio jasan, pa rotkvu treba uzeti prije ručka i malo prije večere.

Čak su i naše bake znale da rotkvica može biti ljekovita i djelotvorna u određenim uslovima. Tako su pripremili starinski sirup protiv kašlja od samo dva sastojka. Prirodni sirup je bio odličan ekspektorans za bolesti gornjih disajnih puteva, a sirup je pripremljen dan ranije.

Sastojci:

veća rotkvica

2 pune kašike meda

Priprema:

Rotkvu dobro operite i osušite. Odrežite dio vrha koji će služiti kao poklopac. Napravite udubljenje i ostavite zidove debljine 2 cm, slično kao kada izdubite tikvu. U rotkvicu sipajte med, trebalo bi da ispuni više od polovine. Pokrijte ga vrhom koji ste odrezali i ostavite preko noći. Ujutro će rotkvica formirati sirup koji vam pomaže u borbi protiv suhog, ali produktivnog kašlja.