DA LI KORISTITE MED UMJESTO ŠEĆERA: Ovo i nije tako dobra ideja, dijetetičarka objašnjava zašto može da bude i ŠTETAN

Ispostavilo se da med nije toliko koristan koliko bismo željeli da bude. Štaviše, ako ga zamijenite šećerom, možete dobiti na težini

Šećer opskrbljuje naše tijelo gotovo nikakvim nutrijentima osim čiste saharoze. Nasuprot tome, med sadrži određene količine mikronutrijenata kao što su kalijum, hlor, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe i vitamine. Međutim, stručnjaci upozoravaju na preveliki entuzijazam.

– Morali biste pojesti puno meda da bi to zaista djelovalo – ističe dijetetičarka dr Hana Stolinska.

– A to je i šećer, pa ga ne bih preporučila kao jedan od proizvoda korisnih za naše zdravlje – naglašava ona.

Mnogi ljudi nisu svjesni da je med također šećer i da ima slične kalorije. 100 g meda je oko 300 kcal, dok ista količina bijelog šećera daje oko 380 kcal. Brojači kalorija ovdje mogu upasti u zamku.

Vrijedi znati da je med dvostruko teži od šećera. Šta to znači? Zaslađivanjem čaja kašičicom meda obezbjeđujemo si duplo više kalorija nego da koristimo običan šećer.

Također treba imati na umu da med pod utjecajem visoke temperature gubi svoja vrijedna svojstva. To znači da će, kada se koristi za pečenje ili zaslađivanje toplog napitka, biti praktički bezvrijedan.

Naravno, ako volite med, ništa vas ne sprečava da ga uključite u svoju ishranu. Međutim, morate biti svjesni da su šećer i njegova prekomjerna konzumacija štetni za vaše zdravlje.