DA LI JE MOGUĆE DA JE MARIJA STAMENIĆ ZAPRAVO OVO GODIŠTE? Pa nikada ne bismo ni POMISLILI, izneta BIOGRAFIJA

Oduvek je želela da radi u informativnoj redakciji, to su teme koje su je od mladosti zanimale, a kada je pitamo zašto se opredelila baš za ovakvo novinarstvo

Novinarstvo je takav posao u kojem je teško ugoditi ljudima jer bi svi želeli da mislite i govorite baš onako kako oni misle i žele. Zato smatram da nije na novinaru da se trudi da udovolji bilo kome već da bude i ostane svoj, kaže Marija Savić Stamenić koja vodi Jutarnji program na TV Prva.

Nakon 15 godina rada u informativi, koja zahteva ozbiljnost, danas je za nju osmeh ispred kamera pravi izazov.

Autoritet u svetu političkog novinarstva stekla je nakon dugogodišnjeg rada na nekadašnjoj TV B92, a zatim i u RTS-u kao reporter, novinar, a zatim urednik i voditelj jutarnjeg Dnevnika. Sa ovog mesta prešla je, naJutarnji program TV Prva, a na ovako važnu profesionalnu projenu se odlučila kada je osetila, kako nam kaže, da se previše uljuljkala u radnom okruženju, da je ušla u rutinu, i da joj je potrebna nova energija.

Oduvek je želela da radi u informativnoj redakciji, to su teme koje su je od mladosti zanimale, a kada je pitamo zašto se opredelila baš za ovakvo novinarstvo, sa posebnim sjajem u očima nam povjerava da je verovatno ratno okruženje u kojem je odrastala znatno uticalo na njen odabir profesije.

– Građanski rat je vrlo specifičan. Najednom, prijatelji iz detinjstva sa kojima si odrastao i delio školsku klupu, postanu ti neprijatelji. Tata je sve vreme bio na ratištu, a mama je kao zdravstveni radnik u bolnici. Sestra, brat i ja učili smo kao deca da pucamo da bi se odbranili. Sada kada pričam o tome, deluje mi kao da to nije bio moj život – sa puno gorčine priča.

Ratne godine proveli su u svom mestu, roditelji nisu želeli da napuste dom, iako su imali mogućnost da se presele kod tetke u Čačak. Fakultet političkih nauka upisala je 1998. godine kada je prvi put došla u Beograd i ostala u njemu.

Trenirala je aktivno i odbojku, išla na turnire, prolazila kroz ratnu zonu kako bi igrala utakmice. Smatra da je odbojka odličan sport, pogotovo za devojčice i volela bi i da se njena ćerka Lena oproba u ovoj disciplini.

Odrasla je u Gacku, malom mestu između Trebinja i Mostara. Rat, koji se desio maltene preko noći, kada je imala svega 12 godina, uticao je na to da počne da se zanima za politiku i da sebi postavi mnoga pitanja – zašto se ovo dešava, da li je moralo tako, ko je donio ovako strašnu odluku…?

Marija je rođena u Trebinju 17. oktobra 1979.