ŠTA SE KRIJE IZA “ELITE”? Nastavak “Zadruge” biće sasvim drugačiji, a evo šta je tajna novog naziva TV formata

lasnik “Pink” televizije, Željko Mitrović, u kasnim noćnim satima na društvenoj mreži Tviter rekao je javnosti da će se snimati sedma sezona rijalitija “Zadruga”.

Međutim, popularni TV format uz svoj nazi dobija dodatak “Elita”, a učesnici će se boriti za čak četiri novčane nagrade, što do sada nije bio slučaj. Kako je najavljeno, prvo mjesto osvojiće 100.000 evra, dok će drugo, treće i četvrto kući otići sa po 50.000 evra.

– Pripreme za novi after-real projekat, koji će naslijediti “Zadrugu”, i koji je po svojoj strukturi biti više igrani nego realiti, zbog emitovanja sa zakašnjenjem od 240 sekunde, kako bi tolerancija na društvene anomalije bila nulta, od sutra počinje kasting za buduće igrače! Nagradni fond je 250. 000 evra, što znači da je prva nagrada 100. 000 evra, a druga, treća i četvrta 50. 000 evra! Ime nove sezene projekta biće “ELITA” – napisao je Mitrović na Tviteru.

No, da se vratimo na naziv novog TV koncepta “Elita”.

Šta podrazumijeva i znači riječ “elita”?

Korijen riječi elita nalazi se u latinskom i francuskom jeziku sa značenjem izabrani, ono što je najodabranije. U ranoj fazi razvoja kapitalizma pojmom elita označavala se roba izvanrednog kvaliteta, kojoj nisu mogle konkurisati druge robe, bez obzira na cenu.

Danas se pojam elita upotrebljava u širem značenju i zauzima jedno od centralnih mjesta u svremenim teorijama o strukturi i dinamici društva, pa su se razvile i tzv. elitističke teorije o društvu. Ovde se pojam elita upotrebljava da se njime označi vrhunska društva – grupa ljudi koja donosi značajne odluke, ili propušta da ih donese, što zadire u interese svih pripadnika tog društva…

Tehničkoj ili tehnokratskoj eliti pripada grupa vrhunskih stručnjaka koja, zbog monopolističkog položaja, nameće stavove i rješenja o regulisanju društvenih odnosa na način kako to odgovara toj povlašćenoj grupi – daje se prednost sredstvima nad ciljem. Ovde spadaju razne monopolističke grupe poznate pod pojmovima birokratija i tehnokratijja. Govori se i o eliti lokalnog društva koju sačinjavaju lokalni rukovodioci. Ta grupa donosi ili u značajnoj meri utiče na donošenje odluka od značaja za lokalno društvo. U srpskom žargonu ta grupa je poznata pod nazivom opštinski oci…

Ukoliko uzmemo u obzir objašnjenje ovog pojma, nameće se pitanje koliko će produkcija “Pinka” ostati dosledna, te gledaocima na malim ekranima upriličiti delanje ‘parve elite’ na malim ekranima.

Ostaje da čekamo i vidimo…