Šta je bećarac, a šta sataraš

Klasičan sataraš je jelo koje se uglavnom pravi od paprike, paradajza i neizostavnog crnog luka.

Neki ga jedu kao predjelo, drugi kao zasebno jelo uz neko meso ili pirinač.

Naravno, ima više različitih recepata, pa ga onda neko pravi i sa šargarepom, tikvicama ili patdlidžanom. Opet, neki ne mogu da zamisle sataraš bez jaja, belog luka, neki, pak, dodaju i biber i origano.

Dobro, sve ovo manje više znamo. Recepti se razliku od regije u kojoj živite, pošto svaki kraj ima neke svoje običaje odnosne ukuse koje više voli.

E, dobro sve ovo većina već zna. A koja je razlika između sataraša i bećarca?

U pojedinim kuvarima, na primer u Narodnom kuvaru Spasenije Pate Marković, kao i određenim predelima kao što su neki delovi Vojvodine – odgovor je jako prost.

U bećarac se ubacuje i meso, a u satarš ne. Najčešće je u pitanju sitno iseckano svinjsko meso, međutim ima slučajeva da ga neko sprema i sa piletinom.

Sastojci:
crni luk – 2-3 glavice
paprike babure 5 kom
paradajz 3-4 kom
ulje 4 kašike
beli luk čen ili dva ( po želji )
jaja – 2 ili 3 kom ( po želji )
so i biber ( po želji )
origano ( po želji )

Priprema:

Prvo zagrehte tiganj sa uljem, pa zatim u njega stavite crni luk i dinstajte neko vreme da smekša. Posle stavite i papriku isečenu na trakice, pa onda izdinstajte sa lukom.

U vrelu vodu stavite paradajz nekoliko minuta, a kad se ohladi skinite mu kožicu. Kriške paradazja dodajte pomešajte u tiganj sa paprikom i lukom.

Dinstajte na umerenoj temperaturi 10-15 minuta. Ukoliko želite, u zavisnosti od vašeg ukusa, onda možete dodati beli luk, origano ili biber. Ako se odlučite da dodate pomešajte sve to zajedno i dinastajte još neko vreme.

Umućena jaja ( i to je po želji) dodajte preko svega toga i – GOTOVO!

izvor b92.net