DOKTOR OTKRIVA KAKO DA SKINETE MASNE NASLAGE SA STOMAKA: Jedite ovu namirnicu i recite “zbogom” višku kilograma

edno od najčešćih pitanja koje sebi postavljamo ovih dana je kako da skinem salo sa stomaka.

Iako nije pohvalno, većina nas o kilaži najviše počne da brine s dolaskom lijepog vremena. Dok možemo da se prikrijemo garderobom, ne hajemo previše zbog stomaka, celulita, neizvježbanih mišića. Kako proljeće samo što nije, posljednji je trenutak da se pozabavimo svojim izgledom.

Stomak je najteže “skinuti”, a razlog za to su visceralne (unutrašnje) masti, koje su ujedno i najopasnija vrsta masnoće u ljudskom tijelu. Nje se nije tako lako riješiti kao ostalih masnih naslaga.

To je masnoća koja se nakuplja oko vitalnih organa u trbušnoj duplji (zato se još zove i abdominalna mast),a povezana je s dijabetesom, moždanim udarom, demencijom i rakom. Srećom, doktroka Lis Vajzam otkrila je kako najlakše skinuti salo sa stomaka.

“Jedan od najboljih načina da uklonite moćnu masnoću sa stomaka je da jedete integralne žitarice kad god možete”, tvrdi ona.

Istraživanje objavljeno u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci istraživalo je efekte na visceralnu masnoću u zavisnosti od toga da li su učesnici jeli pšenični hljeb od cijelog zrna ili hljeb od rafinisanog zrna pšenice.

Svi učesnici su imali indeks tjelesne mase (BMI) veći od 23 kg/m2 . Nakon 12 nedelja koliko je istraživanje trajalo viceralne masti smanjile su se kod onih koji su jeli hljeb od cijelog zrna, dok druga grupa nije imala znajačan napredak.

“Rafinisane žitarice prave manji osjećaj sitosti, mogu da ometaju nivo šećera u krvi – a samim tim i kontrolu apetita”, tvrdi doktorka Vajzam.