TEST IZ 1945. GODINE: NEVJEROVATNO LAK ZADATAK SA SVIJEĆOM, A SKORO NIKO NE MOŽE DA GA RIJEŠI “IZ PRVE” (FOTO)

Da li ste čuli sa “problem sa svijećom”? Test je prvi put predstavljen 1945. i imao je nevjerovatno jednostavno rješenje. Ipak, kada je podjeljen ispitanicima ispostavilo se da mali broj ljudi može tačno da ga riješi.
Test “problem sa svijećom” je napravio geštalt psiholog Karl Danker, prilično nesrećna ličnost u svetu psihologije, čovjek koji se cijelog života borio sa depresijom i na kraju izvršio samoubistvo 1940. u 37. godini života.

Danker je prvobitno predstavio ovaj test u svojoj tezi o zadacima za rešavanje problema na Univerzitetu Klark. “Problem sa svećom” je posthumno objavljen 1945. i testiran.

Ova psihološka zavrzlama danas je poznata pod nazivima “problem sa svećom”, “zadatak sveća” i “Dankerov problem sa svećom”. To je kognitivni test koji meri uticaj “funkcionalne fiksacije” na sposobnost rešavanja problema.

Nalazite se u sobi u kojoj postoji samo sto, postavljen uza zid. Na njemu se nalazi kutija šibica, kutija špenadli (za tablu od plute), i jedna sveća.

Vaš zadatak je da upalite i zakačite sveću o zid tako da vosak ne kaplje ni na sto, ni na pod.

Kako ćete rešiti ovaj zadatak?

Kada budete bili spremni, odgovor potražite dole.

Dankerov problem
Postoje dva rješenja ovog logičkog problema, ali oba zahtevaju da razmišljate “izvan kutije”.

Ili izvadite šibice iz kutije, zakačite kutiju špenadlama za zid, i postavite sveću na nju, ili ispraznite i pričvrstite za zid kutiju sa špenadlama i postavite sveću na nju.