Sve prednosti badema

Nedavna studija o bademima otkrila je da jedan od najzdravijih orašastih plodova sadrži jedinstvenu masnu kiselinu koja je povezana sa poboljšanim zdravljem creva.

Nova istraživanja o bademima
Istraživačka grupa na King’s koledžu u Londonu objavila je malu studiju koja je otkrila da jedenje šake badema svakodnevno tokom samo četiri nedelje povećava proizvodnju butirata, kratkolančane masne kiseline, piše Real Simple. Ova masna kiselina je povezana sa poboljšanim zdravljem mikrobioma creva. Kada ove ćelije funkcionišu na svom vrhuncu, to stvara idealno okruženje za cvetanje zdravih crevnih mikroba. Mikrobiom creva je grupa od preko triliona mikroorganizama koji rade zajedno kako bi podržali nekoliko različitih aspekata našeg zdravlja, uključujući creva i varenje, zdravlje srca, zdravlje kože, mentalno zdravlje.

Pored ovog najnovijeg otkrića, bademi su odavno poznati kao hrana bogata hranljivim materijama i važan deo ishrane za optimalno zdravlje.

Belančevine
Orašasti plodovi su generalno odličan izvor veganskih proteina, a bademi su posebno bogati esencijalnim makronutrijentima. Jedna porcija badema (oko četvrt šolje) obezbeđuje 6 grama proteina

Vlakna
Vlakna pomažu u održavanju pravilnosti i zdravog varenja, a istovremeno deluju i kao prebiotik, ili hrana za naše crevne bakterije, kako bi se poboljšala raznolikost mikroorganizama u biomu. Vlakna koja se nalaze u bademima takođe pomažu da ostanemo siti duže dok regulišemo šećer u krvi nakon jela.

Zdrave masti
Bademi su bogat izvor zdravih nezasićenih masti, posebno mononezasićenih masti (slično maslinama i maslinovom ulju). Ovo, u kombinaciji sa sadržajem proteina badema, takođe dovodi do poboljšane sitosti. Osim toga, ove vrste masti su povezane sa poboljšanim nivoom holesterola i smanjenom upalom u telu.

Vitamin E
Vitamin E, jedan od vitamina rastvorljivih u mastima koji je snažan antioksidans, pomaže u regulisanju slobodnih radikala u telu. Takođe podržava zdravlje našeg vida, reproduktivnog sistema i kože.

Magnezijum
Iako se obično koristi za pomoć pri spavanju ili problemima sa varenjem, magnezijum igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, kao i u funkciji mišića i nerava. Potrošnja ovog minerala je čak povezana sa smanjenjem krvnog pritiska.

Bakar
Ovaj esencijalni mineral je od vitalnog značaja za telesne procese kao što su metabolizam, apsorpcija gvožđa, zdravlje imunog sistema, stvaranje crvenih krvnih zrnaca i formiranje kolagena za izgradnju zdravih kostiju i tkiva.

Kalcijum
Bademi su dobar veganski izvor kalcijuma (esencijalni mineral koji se nalazi u mnogim mlečnim proizvodima poput mleka i sira) i može pomoći u održavanju jakih kostiju, mišića i nerava.

Fosfor
Slično kao i kalcijum, fosfor takođe doprinosi zdravim kostima i zubima dok pomaže u pravilnom rastu i obnavljanju ćelija u telu.

izvor novosti.rs