Šest mogućih uzroka jutarnje mučnine, a nije trudnoća

Jutarnja mučnina se obično pojavljuje u trudnoći i vrlo retko se pominje u drugim zdravstvenim situacijama.

“Kada pominjemo jutarnje mučnine, većina ljudi prvo pomisli na trudnoću. To je zato što su jutarnje mučnine vrlo česta nuspojava trudnoće, posebno u prvom tromesečju jer je oseća 7 od 10 trudnica”, objasnila je dr Dženis Džonston za Insider.com.

Razlog zašto su jutarnje mučnine tako česte je određeni hormon koji se zove humani korionski gonadotropin ili HCG. Telo počinje proizvoditi HCG čim se oplođeno jajašce pričvrsti za sluznicu maternice što rezultira osećajem mučnine, ali i povraćanjem. Prema medicinskim stručnjacima, jutarnje mučnine ili opšti osećaj mučnine može biti posledica različitih stvari poput ishrane, stila života i problema sa mentalnim zdravljem.

Poremećaji spavanja

Poremećeni ciklus spavanja, bez obzira da li se radi o nesanici, apneji ili kasnim odlaskom na spavanje, može uticati na digestivni trakt.

“To može da stvori osećaj nelagode u želucu, nakon jutarnjeg buđenja”, govori Džonston.

Osećaj mučnine je povezan sa obrascima spavanja, jer nedostatak sna remeti fizički sat, koji je povezan sa brojnim problemima, ali i gojaznošću i depresijom. Hormoni su osetljivi na neravnotežu, a utiču i na procese spavanja i na apetit. Zato, poremećaji u spavanju ili odlazak na spavanje u kasne sate, kao i obilni obroci mogu da imati veliki uticaj na telo, izazivajući jutarnje mučnine.

Nizak nivo šećera u krvi

“Nizak nivo šećera u krvi može da uzrokuje nizak nivo energije i slabost. Može se pojaviti zbog neuravnotežene ishrane i nedovoljnog unosa složenih ugljenih hidrata ili zbog preskakanja obroka”, objašnjava Džonston.

“Stoga ako se ujutro probudite sa želučanim problemima možda niste večerali ili ste prethodni dan malo jeli. Ponekad treba da jedete čak i kada ne osećate apetit. Iako zvuči neobično, lagani međuobrok ili doručak može ublažiti simptome mučnine kada se pojave”, objasnila je za dr Daniela Jodorkovski za Refinery29.

Refluks kiseline

Jutarnja mučnina može biti posledica ishrane. Na primer, obilan večernji masniji obrok pre odlaska na spavanje može uzrokovati refluks kiseline.

“Želudačna kiselina može da dođe do jednjaka i da uzrokuje gorušicu, a ponekad i teže želudačne tegobe”, objašnjava Džonston.

Dehidracija

Nedovoljan unos tečnosti takođe može da bude uzrok jutarnjih mučnina.

“Tokom spavanja je lako dehidrirati (posebno ako se unosi alkohol). Ako počnete da unosite više tečnosti, problem će se svakako smanjiti”, objasnio je dr Nik Najt.

Anksioznost

Anksioznost takođe može da bude uzrok jutarnje mučnine, naročito ako iščekujete neki važan poslovni sastanak.

“Creva ili gastrointestinalni sistem usko su povezani sa središnjim nervnim sistemom i mozgom. Ova dva sastava međusobno komuniciraju, tako da ako je pogođen jedan, posledice će se osetiti i drugi sistem”, objašnjava Džonston.

Kod velikog stresa oslobađaju se određeni hormone, koji ulaze u digestivni trakt i utiču na njega, uzrokujući želudačne tekobe.

“Mučnina se može pojaviti dok ležite u krevetu zbog stresa zbog ispita”, dodaje Džonston.

Ako anksioznost utiče na vaš svakodnevni život ili imate napade panike, važno je da se obratite za stručnu pomoć.

Zapušen nos

Možda neočekivan uzrok, ali zapušen nos takođe može da bude uzrok jutarnjih mučnina. Zapušen nos ili sinusi mogu da stvore pritisak na unutarnje uvo što dovodi do želudačnih tegoba i mučnine.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba za smanjenje jutarnjih mučnina predlaže boravak na svežem vazduhu, čaj od nane, češće i manje obroke, ali i gledanje filmova i serija kako bi se pažnja usmerila na nešto drugo.

izvor prva.rs