Savet “jedite manje, krećite se više” zapravo ne pomaže, tvrde stručnjaci

Za milione ljudi koji pripadaju grupi “gojaznih” poseta lekaru može biti ispunjena neprijatnim trenucima, ali i savetima koji često nisu naučno dokazani.

Prema studiji objavljenoj 13. decembra 2022. u časopisu Family Practice, istraživači tvrde da u većini slučajeva lekari pacijentima daju savete o mršavljenju koji su više apstraktni nego što se mogu primeniti, previše nejasni da bi bili korisni i nisu uvek načno dokazani, piše Eating well.

Tim stručnjaka sa Univerziteta Oksford u Engleskoj istražio je 159 audio snimaka konsultacija između lekara opšte prakse i njihovih pacijenata koji su imali indeks telesne mase u opsegu koji se smatra “gojaznim”. Saveti su bili uobičajeni i površni, uključujući uputstva da pacijent “malo promeni svoj životni stil”. Samo 20 odsto pregleda uključivalo je lekare koji su davali savete o tome kako zaista postići gubitak težine koji su preporučili.

Uobičajeni predlozi uključivali su sledeće apstraktne savete, koji trenutno nisu podržani od strane aktuelne nauke:Jedite manje, više se krećete;Idite stepenicama;Pazite šta jedete;Smanjite unos ugljenih hidrata;Koristite aplikaciju za praćenje kalorija da biste pratili svoj unos i potrošnju kalorija;Vežbajte onoliko koliko vam zglobovi dozvoljavaju;Jedite hleb bez glutena

“Naša analiza pokazuje da lekari generalno ne daju efikasne savete, pa čak i ako pacijenti prate savet, malo je verovatno da će izgubiti težinu”, pišu istraživači u časopisu, napominjući da je fraza “manje jesti, više se kretati” netačna.

Pošto je naš trenutni medicinski sistem fokusiran na lečenje bolesti, a ne na prevenciju, vrlo malo vremena tokom nastavnog plana i programa medicinske škole u fokus stavlja ishranu i fizičku aktivnost.

Ovo je još jedan razlog zašto je važno konsultovati stručnjake koji su specijalizovani za ove oblasti, kao što su registrovani nutricionisti i fizioterapeuti. Pored toga, lekari često nemaju dovoljno vremena da zaista upoznaju navike svojih pacijenata i druge spoljne faktore koji mogu uticati na opšte blagostanje.

“Lekarima su potrebne jasne smernice o tome kako da oportunistički razgovaraju sa pacijentima koji žive sa gojaznošću o gubitku težine”, rekao je vodeći autor ove studije i kvalitativni istraživač na odeljenju za primarnu zdravstvenu zaštitu na Univerzitetu u Oksfordu.

Ovo istraživanje može pomoći lekarima da izbegavaju stereotipe i da pruže efikasnu pomoć pacijentima koji žele da izgube težinu.

izvor b92.net