Protiv upaljenog grkljana možete si pomoći nekom od ovih domaćih namirnica

Laringitis je upala larinksa, odnosno grkljana, a (poput drugih upala) može biti akutni i kronični. U dječjoj dobi učestaliji su akutni laringitisi, no unatoč tome što se ta dijagnoza postavlja vrlo često, rijetko se radi samo o izoliranoj upali larinksa.

Akutni laringitis obično se javlja u sklopu akutne respiratorne infekcije pri čemu je upalom zahvaćena cijela sluznica gornjega dišnoga puta, odnosno sluznica nosa, grla i grkljana. Ako je upalom zahvaćena i sluznica dušnika i bronha, odnosno donjega dišnoga puta, govorimo o akutnom laringotraheitisu ili laringotraheobronhitisu.

Najčešći uzročnici akutnih respiratornih infekcija su virusi. Do kliničke slike akutnog laringitisa na prvom mjestu dovode virusi parainfluence tip I, II i III, ali i svi ostali respiratorni virusi, kao virusi gripe, adenovirusi, respiratorni sincicijski virus (RSV) i humani metapneumovirus. Akutne respiratorne infekcije (dakle i akutni laringitisi) češći su tijekom hladnijeg doba godine, odnosno tijekom jeseni i zime.

S druge strane, bakterijski laringotraheobronhitis mnogo je teža bolest od navedenih virusnih laringotraheitisa, ali su danas primarne bakterijske infekcije larinksa osjetno rjeđe nakon što se djeca sustavno procjepljuju protiv difterije i bakterije Haemophilus influenzae. Ako pak dođe do bakterijske infekcije, mahom se radi o superinfekciji, odnosno razvoju bakterijske infekcije na prethodno virusom oštećenoj sluznici dišnoga puta.

Ako ne možete podnijeti stanje u kojem ne možete ni govoriti ni jesti bez bola, naravno – morate se obratiti svome liječniku.

Privremeno si možete pomoći tako da nekim od ovih namirnica ublažite simptome.

Jabučni ocat

Njegova antibakterijska svojstva pomažu vam riješiti se infekcije, ali isto tako vam olakšava gutanje zbog čega se smatra jednim od najučinkovitijih prirodnih lijekova.

Slana voda

Također ima antibakterijska svojstva. Savjetuje se da 4-5 puta dnevno grgljate mlaku slanu vodu s tim da se potrudite da voda uđe što dublje u grlo kako bi sol što uspješnije smirivala upaljeni grkljan.

Kurkuma

Dodajte žlicu kurkume u toplo mlijeko i pijte napitak dva do tri puta dnevno. Pomoći će vam da se smanji bol i upaljenost grla.

Med

Odavnina još poznat kao lijek, ova slatka i omiljena namirnica zbog svojih će protuupalnih svojstava umiriti vaše bolno grlo. Med treba jesti svaki dan pet do šest žlica. Isto tako, može se kombinirati s već spomenutim jabučnim octom, ali i toplim mlijekom.

Cimet

Dodajte žlicu cimeta i tri žlice meda u tri decilitra vode i pustite da proključa. Za najbolje rezultate, konzumirajte napitak tri puta dnevno.

Cimet ima antibakterijska i protuupalna svojstva zbog čega će ubrzati proces liječenja.

Klinčić

Isto kao i cimet, i klinčić ima svojstva koja će umiriti upaljeno i bolno grlo. Pomiješajte četiri kapi ulja od klinčića sa žlicom meda i uzimajte taj napitak tri puta dnevno.

izvor dnevno.hr