PRITISAK I BROJ OTKUCAJA SRCA PRESUDNI ZA DUG ŽIVOT Doktor Otkriva Šta Stogodišnjaci Rade Drugačije Od Ostalih

Kao suprug, otac i deda, ali i novinar verovatno najviše brinem o kvalitetu života. Kao lekar i sudski patolog, mnogo mi je stalo do dužine života i kvaliteta smrti, objašnjava dr Džordž D. Lunberg za Medscape.

Kaže da je malo prekasno da izaberete da živite život predaka koji nisu umrli prirodnom smrću u mladom ili srednjem dobu, ali da postoje načini da sebi produžite “rok trajanja” na kvalitetan način.

Dr Lunberg smatra da nikada ne treba da udišite duvanski dim, a da ujedno treba da održavate indeks telesne mase u okviru “zdravog opsega” koristeći različite alate.

“Održavajte krvni pritisak u ’zdravom opsegu’ sa ili bez lekova i nizak broj otkucaja srca u mirovanju i verovatno ćete doživeti duboku starost. Samo te akcije mogu biti dovoljne da produžite život”.

Svako od nas, poručuje doktor, zaista može uspešno da kontroliše svoj kvalitet života, samu dužinu života i parametre umiranja.

Na putu da polako i lepo “sazremo” ove stvari mogu da budu odlučujuće kod mnogih pojedinaca i situacija, a postoje, kaže, čvrsti dokazi koji podržavaju većinu njegih tvrdnji.

Evo šta još treba da radite i postaćete stogodišnjak:

Ne konzumirajte šećer, dodat u domaće ili restoranske obroke, u bezalkoholna pića, voćne sokove, peciva, deserte ili prerađenu hranu.

Jedite integralne žitarice, uključujući mekinje. Konzumirajte nadzemno, lisnato povrće, malo korenastog povrća, orašaste plodove i kikiriki, ali i bobičasto voće i unosite dodatna vlakana.

Dnevno unosite suplement magnezijuma, a možda i vitamine K2, C i D.

Ne brinite o konzumiranju životinjskih i biljnih masti (bez trans masti), uključujući mleko, sir, meso, živinu, morske plodove i jaja. Uživajte u ovim namirnicama, ali umereno.

Dva bogata obroka dnevno, bez grickanja između obroka, najbolji je izbor ako želite da sačuvate zdravlje i doživite duboku starost.

Nikada, ali nikada ne koristite “uličnu drogu”. Nemojte koristiti prirodne ili sintetičke opioide za bilo šta osim za kratkotrajno ublažavanje jakog bola ili bola uznapredovalog raka. U takvim situacijama koristite sve što vam je potrebno.

alo.rs