Ovo su namirnice koje sa lakoćom čiste organizam od toksina

U današnjem svetu u kome se neprestano žuri, većina nas nedovoljno vremena posvećuje ishrani, a time i svom zdravlju.

Okruženi brzom hranom i manjkom vremena, u svoj organizam unosimo nezdrave namirnice i na taj način opterećujemo organe. Mnogi kažu da su se prilagodili ovakvom načinu života i da im ta hrana ne šteti, ali definitivno je da će organizam trpeti, ako ne sada, onda sigurno u budućnosti.

Kako ne bi došlo do ovoga, izdvajamo namirnice koje sa lakoćom možete ubaciti u vaš dnevni meni i pomoću njih očistiti i zaštititi svoje telo od toksina kojima smo svakodnevno izloženi.

Cvekla

Cvekla je veoma značajna za naš organizam, jer sadrži gvožđe, kalcijum i betain, antioksidant koji je odgovoran za jarko crvenu boju cvekle. Betain poboljšava strukturu ćelija i regeneriše ćelije jetre, koja predstavlja naš glavni detoksikacioni centar. Jetra brani naš organizam od svih toksina kojima smo izloženi, a cvekla će joj dodatno pomoći u tome.

Crni i beli luk

Luk sadrži flavanoide koji pomažu u proizvodnji glutationa, jednog od najjačih antioksidanata koji se nalaze u jetri. Oni rade na stimulaciji jetre pri proizvodnji detoksifikacionih enzima koji otklanjaju toksične ostatke iz sistema za varenje. Osim toga, oni preuzimaju deo tereta ovog organa na sebe i imaju moćna antibakterijska i antiparazitska svojstva.

Zeleniš

Zahvaljujući hlorofilu, pigmentu koji aktivno učestvuje u procesu fotosinteze, zeleniš pomaže pri detokscikaciji probavnog sistema. Osim toga, hlorofil poseduje sposobnost da se poveže sa toksinima i drugim slobodnim radikalima i pretvori ih u neutralne materije. On pomaže i pri uklanjanju teških otrova koji su se nataložili u organizmu.

Voda sa limunom

Citrusi su pogodni po naš probavni sistem jer sadrže puno vitamina C i antioksidanata. Njihov sadržaj aktivira enzime jetre koji pretvaraju toksine u vodotopni oblik i aktiviraju stagnirajuća creva. Ovo nam govori da se sve štetne materije veoma lako mogu izbaciti iz organizma.

Orašasti plodovi

Ako ste zavisni od grickalica, potrudite se da pronađete one zdrave. Opredelite se za bademe, lešnike, orahe ili semenke bundeve jer su ovi orašasti plodovi od vitalnog značaja za funkcionisanje organizma. Uz njihovu pomoć, rešićete se masnih naslaga oko jetre, očisititi svoj organizam, uneti potrebne vitamine, regulisati krvni pritisak i poboljšati raspoloženje.

Jogurt

Jogurt je pun probiotika, koji nas snabdevaju bakterijama koje blagotvorno utiču na crevnu floru, pomažući varenje i poboljšavajući imunitet. Jogurt nam donosi bakterije od značaja, koje će delovanjem na naš sistem za varenje, izbaciti toksine iz organizma.

Čaj od maslačka ili zeleni čaj

Maslačak pomaže jetri da filtrira i odstrani toksine i otpad iz krvotoka. Zeleni čaj je mnogo bogatiji antioksidantima u odnosu na crni čaj, bez obzira na to što potiču od iste biljke. Kofein koji se nalazi u zelenom čaju deluje kao prirodan diuetik, što pomaže pri nadimanju.

Đumbir

Đumbir smanjuje nadimanje, blagotvorno utiče na rad debelog creva i oslobađa ga od otpada i otrova. On pomaže i poboljšava proizvodnju stomačne kiseline koja, u suštini, ubija parazite i štiti naše telo od infekcija. Deluje i na digestivni trakt, a samim tim utiče i na efikasnost sistema za varenje. Ovaj magični koren ubrzaće vaš metabolizam i zaštititi vašu jetru.

Šargarepa

Šargarepe su bogate glutationom i jedna su od najefikasnijih detoksikacionih namirnica. U sebi sadrže beta-karoten i vitamin A, što ih čini odličnim saveznikom kada je u pitanju kardiovaskularni sistem i kao i celokupno podizanje imuniteta.

Krastavac

Iako često ne dobiju svu pažnju koju zaslužuju, krastavci su nesumnjivo jedna od najefikasnijih namirnica kada je reč o čišćenju organizma. Utiču na digestivni trakt i čiste jetru, pomažu nam pri hidrataciji i služe kao prirodan diuretik, što znači da utiču na proizvodnju više urina kako bi očistili toksine i otpad iz krvi i creva.

Da li i vi koristite neku od ovih namirnica u svakodnevnoj ishrani?

izvor zenskikutak.rs