OVA VRSTA MLIJEKA KOJE SE PRODAJE U

Dr Vojislav Pešić je istakao da postoje dvije vrste mlijeka, ali da ono koje se prodaje kod nas na rafovima loše utiče na srce i holesterol.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić razbio je brojne zablude o mlijeku, te je naglasio da jedna vrsta donosi brojne benefite našem organizmu. Međutim, ukoliko sadrži supstancu poput betakazeina – može biti vrlo štetno za jetru, srce i uopšte kardiovaskularni sistem.

Otkriva da krave “bušice” da daju najkvalitetnije mlijeko.

– Jeste videli one male krave, zovu ih bušice? One prave A2 mlijeko, bez kazeomorfina, i to mlijeko je zdravije jer ne stvara opijatno dejstvo tokom varenja. To dejstvo utiče dalje na bolesti srca, hipertenziju, jetru… Velike krave prave A1 mleko, ono samo po sebi nije dobro, ali ga one prave u velikoj količini, pa se isplate. Jedan moj prijatelj ima krave na Zlataru, i kupio je jednu seriju krava. Pogledam ja dvije, žgoljave, male, nikakve. Kaže mi da zimi ne moraju u štalu, prave manje mlijeka ali je ono zdravije – objašnjava doktor.

Posebno ističe da kazeina i betakazeina, od kojih se stvara opijatno dejstvo, nema u kozjem i ovčjem mlijeku.

– Govorimo o aktivnim hemijskim supstancama, u procesu varenja iz kazeina se stvaraju jedinjenja biološke aktivnosti koja se odlično apsorbuju, idu pravo u krv i mozak, a imaju opijatno dejstvo. Prosječna krava u Srbiji, 70 odsto je A1. Mi smo izgubili u stočarstvu korak sa populacijom krava koje daju zdravo mlijjeko. Znate li gde nema betakazeina? U kozjem i ovčjem mlijeku, narod kaže zdravije je i to je tačno – rekao je gastroenterolog.

Slikovito je prikazao i dejstvo majčinog mlijeka na bebe koje su tek došle na svet.

– U mlijeku majke dojilje, prva dva mjeseca ima A1 kazeina. Beba dolazi na svijet, priroda je sve namjestila, nakon dva mjeseca prestaje da ga pravi. jer više nije potreban. Bebi je to dejstvo potrebno, jer je dolazak na svijet užasna promjena i stravičan stres. E zato, mlijeko umiruje prva dva mjeseca, a onda se tip kazeina u majčinom mlijeku mijenja. Otkud grčevi kod beba? Moja teza, i ne samo moja, je da je to reakcija straha na situacije iz spoljašnjeg svijeta – smatra dr Vojislav Perišić.

Razbio je i dugo ustaljenu predrasudu kod nas – da je mlečna mast štetna za scre i loše utiče na holesterol.

– Krave se u Evropi mogu naći na lokalu, na Islandu, na ostrvima između Engleske i Francuske. Samo crne, sitne krave daju A2 mlijeko, one što se šetaju i zimi, e one daju pravo mlijeko. Nije opasna mliječna mast za holesterol i srce, opasan je taj betakazeomorfin – zaključio je gastroenterolog Perišić.