OSLOBODITE SE VIŠKA VODE U TIJELU NA NAJLAKŠI NAČIN: Evo Šta Prirodno Pomaže – 1 Namirnica

Kako da izbacite višak vode iz tijela na najlakši način? Ovih šest načina mogu da pomognu!

Ljudsko tijelo se satoji, u oko 60 procenata, od vode i ona igra ključnu ulogu u svim vitalnim procesima. Međutim, zadržavanje vode u organizmu, što izaziva edeme odnosno otoke je nešto sasvim drugo.

Ono može biti posljedica različitih zdravstvenih stanja, kao što su poremećaji u radu srca, bubrega ili jetre. Kod žena, zadržavanje prevelike količine vode u tijelu dešava se i tokom menstruacije ili trudnoće.

Ukoliko vam izrazito otiču ruke ili noge ili primijećujete istaknut edem na nekom drugom dijelu tijela, obavezno se javite ljekaru kako biste provjerili da li bolujete od neke bolesti. Ali ako samo povremeno osjećate da imate višak vode u tijelu i želite da se od njega oslobodite, pokušajte prvo prirodnim sredstvima.

Redovno vježbanje

Kad bi vježbanje moglo da se “spakuje” u neku tabletu i tako uzima, sigurno bismo je svi rado progutali svakog dana. Dok to neko ne “smisli”, ostaje vam samo da odmah ustanete i počnete sa fizičkom aktivnošću. To može biti brza šetnja, preskakanje vijače kod kuće, bilo šta – samo se pokrenite.

Povećajte količinu kalijuma u ishrani

Kalijum je veoma važan elektrolit koji utiče na ravnotežu tečnosti u organizmu. Da biste povećali njegov unos, nutricionisti savjetuju krompir, spanać, paradajz, kajsije – bilo svježe ili suhe. Kalijuma ima i u piletini, morskim plodovima i sočivu.

Smanjite unos natrijuma

Osim što ćete prestati da dosoljavate jelo, možete koristiti i takozvanu kalijumovu so, u kojoj ima manje natrijuma. Takođe, obratite pažnju na prerađevine u ishrani – preko njih se najčešće unese višak natrijuma. Ne savjetuje se više od tri grama soli dnevno, a ako imate problem sa zadržavanjem tečnosti, onda se trudite da je bude i manje.

Uzmite suplemente magnezijuma

Magnezijum je odskoro popularan, naročito za sportiste i sve koji su fizički aktivni. Ovaj mineral ima više od 600 funkcija u organizmu.

Treba ga koristiti i u predmenstrualnom periodu, jer može da smanji tegobe, uključujući i zadržavanje tečnosti. Pored suplemenata, savjetuje se i hrana bogata ovim elektrolitom – orašasti plodovi, zeleno povrće i sjemenke.

Maslačak

Poznat pod latinskim nazivom Traxacum officionale, skromni maslačak je moćno ljekovito sredstvo koje se najviše koristi u alternativnoj medicini. On daje “znak” bubrezima da izbace višak i urina, ali i soli ili natrijuma. Uzimanje suplementa maslačka može da poveća učestalost mokrenja u roku od pet časova.

Kafa ili čaj

Napici bogati kofeinom, kao što su kafa ili čaj, takođe imaju diuretički efekat. On zavisi i od količine kofeina, pa se procenjuje da je neophodno popiti između tri i šest šoljica kafe da bi došlo do pojačanog mokrenja.

Tekst: Lepa&Srećna