Novčanica od 5 evra koja vredi 500? Možda imate baš takvu, proverite odmah

Među novčanicama evra koje su trenutno u opticaju postoje i neki primerci koji su zbog svoje retkosti postali predmet interesa kolekcionara i notafilista, sakupljača papirnatog novca. Budući da po otkriću vrlo brzo dospevaju u njihove kolekcije, takvih novčanica je sve manje zbog čega je njihova vrednost znatno porasla. Evo kako ih možete prepoznati.

Novčanica od 5 evra

U opticaju su novčanice od 5 evra kojima se možete obogatiti. Ako vam se posreći, dobićete za nju dobit i od dvadeset do sto puta veću iznos od njene prave vrednosti.

Uzmite novčanicu i pažljivo pogledajte brojke i slova u gornjem desnom uglu koje označavaju seriju u kojoj je novčanica štampana. Retke serije sadrže 5 istih brojeva (na primer 77777, 99999). Ako ste slučajno jednu takvu novčanicu primetili kod sebe, pobrinite se da ostane u besprekornom stanju i u tom slučaju može vam doneti mnogo novca.

 

A ponekad i štamparske greške mogu prouzrokovati više koristi nego štete. Naime, svojevremeno je pogrešno otisnuta serija novčanica od 50 evra i na njihovoj zaštitnoj traci ispisana je vrednost od 100 evra. Zato, ako vam u ruke dođe novčanica od 50 evra pregledaj je na jakoj svetlosti i pažljivo proverite koja je vrednost naznačena na zaštitnoj traci. Privatni kolekcionari će je rado otkupiti, a spremni su da plate i 7 puta više od njene prave vrednosti. Zvuči sjajno, zar ne?