NALJEPNICE NA BANANAMA NISU TU BEZ RAZLOGA: Kad vidite šta ZNAČE, obavezno ćete ih gledati, a JEDAN BROJ na njima je POSEBNO VAŽAN

Sigurno ste primijetili na bananama, ali i na drugim voćkama, naljepnice zalijepljene na koru. Ljudi ih obično skidaju prije jela, i ne obraćaju previše pažnje na njih, a većini je to samo običan naziv proizvođača.Međutim, oni mogu prenijeti važnu poruku! Osim imena proizvođača, prema propisima o kvalitetu, deklaracije bi trebalo da sadrže i brojeve koji prije svega otkrivaju kako je voćka zapravo uzgojena. A ovo su neka od značenja tih brojeva

Četiri broja na naljepnici

Ako na deklinaciji pored imena vidite četiri broja koja počinju brojem tri ili četiri, znajte da je ta banana (ili neka druga hrana) uzgojena umjetnim gnojivom. Tako su, na primjer, limuni označeni brojem 4033, a banane brojevima 4011.

Pet brojeva
A ako na hrani vidite deklinaciju sa pet brojeva, od kojih je prvi broj 9, znajte da je organskog porijekla, odnosno da nije prskana pesticidima i da je prirodno uzgojena, prenosi Mondo.

Prvi broj je osam

Početni broj osam na deklaraciji šalje vam vrlo upozoravajuću poruku, a to je da je takva hrana genetski modificirana (GMO). Takve banane imaju na sebi broj 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promijenjen raznim metodama genetskog inženjeringa, najčešće umetanjem dijela genetskog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma. . U Srbiji je zvanično zabranjen uzgoj, promet i potrošnja GMO, a prema zakonu, proizvod biljnog porekla ne sme da sadrži više od 0,9 primesa ovih organizama i primesa GMO porekla.

Izvor: Kurir.rs