MOJA SESTRA JE U VRTIĆU NACRTALA NAŠU PORODICU, Ali Nacrtala Je I NEPOZNATOG ČOVJEKA: Kad Je Teta Pitala Ko Je On, SESTRA JE REKLA…

SESTRA JE U VRTIĆU NACRTALA NAŠU PORODICU, ali nacrtala je i NEPOZNATOG ČOVJEKA

Kad je teta pitala ko je on, SESTRA JE DALA HIT ODGOVOR

sestra2

BONUS

Jedno dijete iz Bosne i Hercegovine svojim domaćim zadatkom nasmijalo je cijeli balkan.

Zadatak je glasio:  “Tata je pojeo osam kolača. Mama je pojela tri kolača manje. Koliko su kolača pojeli zajedno?”

A ovo je bio njegov odgovor.

kolaci1

Šta kažete na ovo?

 

Doktor Sergej Bubnovski je ruski doktor specijalista kineziterapije, a njegov rad najviše se fokusira na probleme sa kičmom i zglobovima, piše Stil.kurir.rs

Glavna ideja njegovog programa za oporavak koštanomišićnog sistema jeste sprječavanje zadržavanja krvi, a doktor vjeruje da se sve može izliječiti vježbama.

“Blokada energije izaziva bolesti, a bol je signal da je energija blokirana zadržavanjem krvi na određenom mjestu. Zato problemi sa kostima mogu da se izliječe vježbama”, tvrdi dr Bubnovski.

Vježba za bol u vratu

Stanite u položaj mačke – na sve četiri, pazeći da vam leđa budu ravna. Uz izdah izvijte leđa ka gore (kao mačke kad se “izgrbe”), pa se polako vratite u početni položaj. Zatim uz udah spustite leđa ka dole, pa se vratite u početni položaj. Ponovite 10-15 puta. Vodite računa da prilikom izvođenja vježbe ne pravite nagle pokrete glavom, kako se stanje ne bi pogoršalo. Za bol u vratu pomoći će vam i sklekovi uza zid, koji će zagrijati mišiće i spriječiti zastoj krvi.

Bol u donjem dijelu leđa

Lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, noge savijte u kolenima, a stopala priljubite za pod.

Uz dubok izdah polako vucite ramena ka koljenima, podižući samo glavu i vrat, grudi treba da ostanu statične. Vratite se u početni položaj i uradite 10-15 ponavljanja. Ova vežba će pomoći da se istegne donji dio kičme i da se popravi cirkulacija u gornjem.

Bol u zglobu kuka

Lezite na leđa, ruke stavite pod glavu, noge savijte u kolenima, a stopala priljubite za pod. Uz izdah podignite karlicu i napravite polu-most. Vratite se u početni položaj i ponovite 10-15 puta. Ova vježba će ubrzati cirkulaciju u predjelu leđa i u mišićima butina i zadnjice.

Dr Bubnovski kaže da su mu pacijenti najčešće ljudi koji rade u kancelarijama, odnosno oni koji sjede po cijeli dan.

Za njih ima sljedeće savjete:

Nemojte da sjedite previše dugo bez pauze

Nepokretnost mišića vodi do začepljenja u venama, koje može biti uzrok mnogih bolesti, od venske tromboze do homoroida i bolesti u genitalnom području. Nakon svakih 45 minuta sjedenja napravite kratku pauzu da pokrenete sve mišiće – hodajte stepenicama ili prošetajte bar nekoliko minuta.

Pravilno držanje

Možete malo da se opustite i “zavalite” u naslon na kratko, ali u principu bi trebalo leđa konstantno držati ispravljenim.

Laktovi treba da su na stolu

Dok kucate na tastaturi, laktovi ne treba da vam budu u vazduhu, već na stolu, kako ne biste opterećivali ramena. Povremeno treba prodrmati ruke i uraditi vježbu rotacije šaka sa stisnutim pesnicama.

Nevidljiva gimnastika

Ako ne možete da ustajete od stola, i dalje možete da popravite cirkulaciju u donjem dijelu leđa i karlici:

– stegnite i opustite mišiće zadnjice 10-15 puta;

– nogama simulirajte skakanje 10-15 puta.

Opustite rameni pojas i kičmu

Nagnite se unazad na stolici i izvijte kičmu koliko možete, opustite ruke pored tijela. Vježbu radite tokom izdaha, a mišiće opustite, kako bi efekat bio jači.
BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

Nadomjestiti gdje je izgubljeno, dodati tako da ne naruši autentičnost i nadasve umjerenost, temelji su produljenog mladenačkog izgleda, a kao kruna svega stoji stav prema životu i starenju

Svaka dob nosi izazove
U današnje vrijeme stereotipi o izgledu znatno su drukčiji. Njegovani četrdeset i pedesetogodišnjaci ne izgledaju u skladu s uvriježenim stavovima jer genetika zaslužna za „lijepo starenje“ samo je 30 posto našeg izgleda, dok na odnos prema koži otpada čak 70 posto. Naime, u nekom trenutku načela zdravog života prestaju biti dovoljna da bismo izgledali mlado i svježe. Tada stupaju na snagu različite metode neinvazivne estetike koje, ako se pravilno indiciraju i umjereno primjenjuju, znatno pridonose svježijem izgledu. No, svaka dob ima svoje „kritične točke“ koje treba imati na umu pri planiranju vrste i učestalosti primjene postupaka pomlađivanja.

Dvadesete godine
Žene koje već u dvadesetima vode brigu o svojoj koži imaju veću šansu zadržati mladolik izgled i lice bez bora u četrdesetima jer koža u dvadesetima ima mogućnost obnove. U to doba nisu potrebne kreme protiv bora, koje čak mogu iritirati mladu kožu, nego je važno voditi brigu o njezi i hidraciji pomoću kvalitetnih krema i seruma koji, primjerice, sadržavaju vitamine C i E, sastojak zelenog čaja i alfa lipoičnu kiselinu jer smanjuju oštećenja uzrokovana vanjskim čimbenicima. Korištenje kreme za zaštitu od sunca tijekom svih godišnjih doba, prestanak pušenja, spavanje najmanje osam sati, dovoljno tekućine i proizvodi prilagođeni njezi kože, ulozi su koji se višestruko vraćaju u kasnijoj dobi u vidu mladolikog izgleda.

Danas se sve više preporučuje tretman botulinum toksinom odmah nakon pojavljivanja prvih bora. Dok se smijete ili mrštite normalno je da se pojavljuju bore smijalice, koje nerijetko nestaju nakon prestanka ekspresije lica. No, ako nakon toga zaostaju, tada je vrijeme za prvi tretman, a kada je to točno, to ovisi od osobe do osobe – kod nekih sredinom dvadesetih, kod drugih nakon tridesete.

Hijaluronska punila u toj dobi u pravilu su nepotrebna, osim za dodavanje volumena i preoblikovanje usnica, što je danas poprimilo znatne razmjere.

Tridesete godine
Različiti su čimbenici koji utječu na odluku u kojim godinama treba početi s tretmanom botulinum toksinom, no od tridesete do trideset i pete godine je idealno jer poslije može biti teže u potpunosti i na dulji rok ispraviti bore.

U odgađanju neizbježnog najvažnije je početi na vrijeme pa u tridesetima treba razmišljati o jačanju zaštitne barijere kože te u rutinu uvesti hijaluron i vitamin C. Zahvati odabira u ovoj dobi su tretmani hijaluronskim punilima za nazolabijalnu brazdu, naglašavanje jagodica ili popunjavanje usnica.

Mrlje na licu i neujednačen ten kao posljedica djelovanja hormona mogu se korigirati laserom i kemijskim pilinzima.

Četrdesete godine
Četrdesete imaju svoje prednosti – akne uglavnom nestaju, kao i hiperpigmentacije zbog hormonskih promjena, međutim, nastaju nove hiperpigmentacije zbog prekomjernog izlaganja suncu. Koža gubi vlagu i sjaj pa se pojavljuju prve tanke linije, uglavnom oko očiju i usana. No, sve to moguće je riješiti.

Piling u ovoj dobi treba češće provoditi jer rješavajući se mrtvih stanica ten dobiva na svježini. Svakodnevnu njegu treba oplemeniti proizvodima bogatim vitaminom C i drugim antioksidansima te onima koji potiču proizvodnju kolagena. Hidratantni serum sada postaje obvezan, poželjno s dodatkom hijaluronske kiseline.

Bore na čelu, mrštilice među obrvama i tzv. pileće nožice u ovoj dobi gube rat s botulinum toksinom, čija se primjena započeta u tridesetima nastavlja i dalje.

Hijaluronska punila u ovoj dobi čine čuda. Lijepo oblikovane jagodice, naglašena linija čeljusti i brade te lijep izgled same kože zahvalni su rezultati primjene filera. Najgušćim filerima oblikujemo lice, srednjom gustoćom popunjavamo bore, a najrjeđim potičemo kvalitetu kože, koja postaje više hidrirana, sjajna i ima zdravu boju.

I noćnu rutinu valja shvatiti ozbiljno (jer noć je doba dana kad se koža najbolje regenerira), kao i primjenu krema za zaštitu od sunca.

Pedesete godine
U pedesetima, posebice nastupom menopauze, razina estrogena drastično pada, zbog čega koža polako gubi sposobnost zadržavanja vlage i proizvodnje kolagena snažnog kao nekada. Stoga je prvo i najvažnije pravilo jačanje vlažne barijere, a važan korak u toj misiji je nadomještanje prirodnih lipida (npr. ceramidi i kolesterol) čiji manjak pridonosi gubitku vlage.

U ovoj dobi površinski pH kože mijenja se od blago kiselog prema lužnatom, što rezultira sve slabijom zaštitnom barijerom te sušom i osjetljivijom kožom lica. Zato prehranu treba obogatiti probioticima.

Koža će biti zahvalna ako je počnete njegovati preparatima koji sadrže peptide, temeljne građevne elemente mišića i kože, koji joj daju snagu i energiju, kao i retinoide, matične stanice.

Tretmani poput PRP-a, hijaluronskih injekcijskih skinboostera i mezoterapije koži vraćaju blistavost i uklanjaju znakove starenja.

Ako se s tretmanima botulinum toksinom i filerima počelo u tridesetima ili barem ranim četrdesetima, pomoću njih se još uvijek vrlo uspješno može održavati mladolik izgled lica. No, ako s tim tek počinjete, izostaju odlični rezultati karakteristični za raniji početak.

Ovo je vrijeme kad se metode neinvazivne estetike preklapaju s operativnim estetskim zahvatima. Spuštene gornje vjeđe i vrećice ispod očiju dugoročno i kvalitetno mogu se riješiti samo blefaroplastikom. Fileri s lift učinkom u ovoj dobi polako prepuštaju mjesto mini-liftu donjeg dijela lica ili kompletnog lica.

Šezdesete godine
U ovim godinama operativne metode zauzimaju prvo mjesto u liniji obrane od ubrzanog starenja, s tim da operativne rezultate eventualno možemo održavati filerima i botulinum toksinom.
Realnost i nadasve umjerenost
Ovakav kalendar pomlađivanja ne može se i ne treba doslovno shvatiti. Naime, vidjela sam mnogo žena koje s trideset izgledaju znatno lošije i umornije nego neke druge u četrdesetima i ranim pedesetima, što samo znači da se učinci genetike, njege, čimbenika okoliša i stava prema životu veoma isprepliću.

Metode neinvazivne estetike daju najbolje rezultate kad se individualno i ne pretjerano indiciraju i kad su očekivanja realna. Nadomjestiti gdje je izgubljeno, dodati tako da ne naruši autentičnost i nadasve umjerenost, temelji su produljenog mladenačkog izgleda. A kao kruna svega stoji stav prema životu i starenju. Prihvatiti proces starenja kao normalan dio života i uživati u prednostima koje svaka dob ima te ne prelaziti granice prirodnoga, svakako su najbolja polazišna točka svježeg i odmornog izgleda.