Mislili su da je 47-godišnja majka zapravo djevojka svog sina. Otkriva tajnu svoje mladosti

Ova nevjerovatna priča je brzo osvojila internet. Sve je počelo kada je 22–godišnji Adnan Imamović poslao poruku djevojci koja mu se dopadala i pozvao je da se upoznaju. Djevojka je primijetila da Adnan nije sam na profilnoj fotografiji i pitala hoće li njegovoj djevojci smetati ako se upoznaju. Odgovor ju je šokirao: “Ovo nije moja djevojka, ovo je moja majka.”

Djevojka je pomislila da je laže. Ali kada je pogledala cio Adnanov profil, otkrila je da je nije lagao – tamo je bilo nekoliko fotografija s naslovom “mama i ja” gdje je mogla vidjeti istu ljepoticu – njegovu 47–godišnju mamu Sabinu Imamović. Ispostavilo se da to nije bio prvi put da Sabinu zamijene za djevojku njenog sina i da je zatim bombarduju pitanjima o tome kako joj uspijeva da izgleda duplo mlađe. Mnogi su pretpostavljali da je njen izgled plod plastične operacije, ali je njena tajna zapravo bila puno drugačija.

– Sabina, sudeći po fotografijama, niste se promijenili za posljednjih 20 godina. Mogu li vam postaviti pitanje, iako vam je možda i dosta toga da na njega odgovarate, kako ste ovo uspjeli?

– Prvo želim vam zahvaliti na komplimentu. Naravno da sam se promijenila, sada je moj način oblačenja definitivno bolji. Drugo, prosto imam sreće – udata sam za dermatologa.

– To znači da je on u potpunosti odgovoran za vaš dobar i mladolik izgled?

– Naravno. On je specijalista, doktor. I ja samo slušam njegove preporuke.

– Ako nije tajna, kakve su to preporuke?

– Klasična pravila koja ste čuli nebrojeno puta: dovoljno sna i dobra ishrana. Ali lagala bih ako bih rekla da je to i dovoljno. Moj suprug je licencirani specijalista koji radi u saradnji s laboratorijama. Prije 10 godina, prvi je razvio formulu za podmlađivanje (napomena: –). Beauty Derm). I ja sam bila prva na kojoj su je testirali. Tada sam imala 37 godina i naravno da sam imala bore, pigmentacijske fleke itd.

– Je li vaš suprug ovaj proizvod razvio posebno za vas?

– U početku jeste. Kada sam se gledala u ogledalu, bila sam nezadovoljnija svakog dana. I stalno sam se žalila svom mužu, dermatologu, da nisam mogla da učinim ništa da spriječim starenje kože. Meni injekcije za podmlađivanje nisu bile opcija – kao supruga doktora, bila sam svjesna posljedica ubacivanja hemijskih sastojaka ispod kože. A i užasno se bojim igala. Tako da je njegova formula bila pravi pogodak iz nekoliko razloga: prvo, imao bi mladu i lijepu ženu. Drugo, prestala bih da mu se žalim. A treće, bila je to i vrsta izazova – dugo je već htio razviti svoj sopstveni proizvod jer ništa na kozmetičkom tržištu nije ispunjavalo njegove zahtjeve.

– Je li ovaj proizvod odmah postigao dobre rezultate?

– Formula je testirana i prilagođavana nekoliko puta. Ali prvi rezultati su se vidjeli tek nakon drugog ili trećeg testa. Svakog dana sam koristila kremu cio mjesec i jednog jutra sam se pogledala u ogledalo i shvatila da su moje bore nestale, a da mi je ten ujednačen. Od tada, već 10 godina, moja koža izgleda ovako kako vidite.

– Dr. Imamoviću, recite nam kako ste uspjeli razviti formulu koja daje tako nevjerovatne rezultate? I zašto skoro niko ne zna za nju?

– Meni, kao specijalisti, nema ništa komplikovano u ovoj formuli: čovjek prosto mora znati kako je ljudsko tijelo sazdano i kako koža funkcionira. A što se tiče vašeg drugog pitanja: ova krema je poznata, ja je preporučujem svojim pacijenticama, a one svojim prijateljicama itd. Ali morate imati na umu da je savremeno tržište puno svakakve kozmetike. Velike kompanije investiraju ogromne sume u marketing i reklamu nemoguće je probiti tu barijeru koju stvaraju.

– Spomenuli ste da moramo da znamo kako nam koža funkcionira. Možete li nam objasniti ovaj proces jednostavnim riječima?

– Od 25. godine, počinje da se gubiti 1% kolagena u koži na godišnjem nivou, a on čini “gradivni materijal” epidermisa. Ovo dovodi do neorganiziranosti u njenoj strukturi – i dolazi do poremećaja u strukturi kože. Štaviše, proces regeneracije kože i cijelog organizma se usporava. To znači da se novi gradivni materijal proizvodi u manjim količinama, a stari se razlaže i ne obnavlja. Ovo dovodi do gubitka elastičnosti, a zatim i do opuštanja kože, gubitka volumena i na kraju, do stvaranja dubinskih bora.

– A kako vaša formula djeluje?

– Ako tijelo ne može da proizvede kolagen, mora mu se pomoći. I zato je ova formula obogaćena dodatnim kolagenom. Ali kao što znate, dodatni kolagen samo utiče na posljedice problema, a mi se moramo pozabaviti uzrokom – stimuliranjem sinteze novog kolagena i nakupljanjem kolagenskih vlakana.

Neko vreme smo tražili najbolje rešenje i u prvoj verziji formule smo koristili retinol. Međutim, rezultati testiranja pokazali su da retinol ima mnoge neželjene posljedice kao što su ljuštenje kože, svrab, alergijske reakcije itd. Zatim je odlučeno da se retinol zamijeni svojim biljnim analogom – bakuhiolom.

Kasnija testiranja pokazala su da bakuhiol ne samo da stimulira otpuštanje kolagena, tj. vraća koži elastičnost i zaglađuje bore, nego također i suzbija otpuštanje melanina koji je odgovoran za formiranje pigmentacijskih fleka. U nekim slučajevima, zahvaljujući svojim antiseptičkim svojstvima, eliminira nesavršenosti kože i akne.Tada smo otkrili da smo pronašli ono što nam je bilo potrebno.