Kardiolozi apeluju: Ova aktivnost može da dovede do srčanog udara

Verovatno ste mnogo puta čuli da se ljudima preporučuje savetovanje s lekarom pre nego što započnu neki program fizičke aktivnosti. To takođe važi i za čišćenje snega, jer se smatra intenzivnom fizičkom aktivnošću.

Ako imate kardiovaskularnih problema, dijabetes, bolest bubrega ili ste trenutno na nekom režimu fizičke aktivnosti, trebalo bi da razgovarate s lekarom, pre nego što se opredelite za čišćenje snega ispred svog doma.

Možda će vas iznenaditi, ali upozorenja koja se odnose na čišćenje snega, vrede i za korištenje mašine za čišćenje snega. I to se takođe smatra zahtevnom fizičkom aktivnošću, iako bi barem u teoriji, trebalo da bude lakši zadatak, jer deo posla ipak odrađuje mašina.

Kardiolozi preporučuju da osobe koje su bile podvrgnute bajpasu ili koronarnoj angioplastici, ili koje su već preživele srčani ili moždani udar, ne čiste same sneg. Tu uključuju i sadašnje i bivše pušače, osobe s dijabetesom, gojazne osobe, osobe s hipertenzijom, povišenim holesterolom i osobe koje inače nisu fizički aktivne.

izvor b92.net

The post Kardiolozi apeluju: Ova aktivnost može da dovede do srčanog udara appeared first on Balkan Plus.