Kakva raskoš! Znate li koja je idealna temperatura za vašu božićnu zvijezdu tijekom zime?

Božićna zvijezda ne mora biti isključivo blagdanski dekor koji ćete zaboraviti čim prođu Božić i Nova godina. Umjesto toga, uz malo pažnje i ljubavi, ovu biljčicu možete bez problema održati na životu i pomoći joj da ponovno procvjeta u pravo vrijeme za iduće blagdane.

Stavite svoju božićnu zvijezdu na mjesto s puno sunčeve svjetlost jer je zapravo riječ o tropskoj biljci koja voli puno svjetlosti. Osim toga, ove biljčice vole i vlažno okružje pa ih držite blizu drugih božićnih zvijezdi i drugih biljaka kako bi zadržale svoju posebnu mikroklimu. Pripazite da vam biljka nije na propuhu, neovisno radi li se o toplom ili hladnom zraku.

Tijekom zime božićnim zvijezdama ne odgovara presuho tlo, ali morate pripaziti da se voda može dobro ocijediti jer su podložne truljenju korijenja. Ako oko svoje biljke imate papir za zamatanje, izbušite rupe na njegovu dnu i stavite biljku na plastični tanjur kako bi suvišna voda imala gdje iscuriti.

Održavajte uravnoteženi raspored zalijevanja (zalijte kada je tlo suho, nemojte dopustiti da tlo dugo postane suho i osigurajte dobri sustav otjecanja vode) cijele godine.

Božićnu zvijezdu je potrebno orezati kada odlučite pokušati održati ju na životu do iduće godine. Kada listovi u boji otpadnu, što se većinom događa u rano proljeće, podrežite ju sve dok ne ostanu dva ili tri pupoljka odnosno do visine od otprilike 15-ak cm.

Želite li da vaša biljka ponovno procvjeta, kada dođe jesen obavezno svoju biljku držite u potpunom mraku od 8 do 12 sati svaki dan jer božićne zvijezde trebaju period od 8 do 10 tjedana dugih i mračnih noći. Spremite svoju biljku u mračni ormar ili ju prekrijte kutijom te radite to sve dok ne počne ponovno cvjetati.

Kada za par mjeseci počnu izbijati nove mladice podrežite središnju stapku kako biste prisilili biljku da se razgrana. Božićne zvijezde na otvorenom znaju se povlačiti po tlu pa ih treba redovito podrezivati.

Inače mogu preživjeti na otvorenom ako su na sunčanim lokacijama i zaštićene od vjetra, a temperatura zraka ne pada ispod 7 stupnjeva Celzijusa. Pritom imajte na umu da ove biljke vole blago kiselo i rahlo tlo.