Jedno piće ubrzava starenje drastično,ako ga redovno pijete, pozdravite se sa mladolikim izgledom

Ljudi vekovima traže “fontanu mladosti”, a dugovečan, zdrav život uz mladolik izgled i dalje je cilj mnogima.

I uprkos tome što antiejdž kreme i drugi trikovi protiv starenja mogu da pomognu, zapravo jedno treba izbegavati ako ne želimo da ubrzamo proces starenja i pojavu novih bora.

Istraživanja pokazuju da postoji jedno piće od kog se dosta brže stari, a ako ga se odreknete, možete pomoći sebi da usporite prerano starenje.

Kako navode istraživači, nema goreg pića od slatkih gaziranih sokova.

Ne samo da ispijanje ovih pića nosi veći rizik od gojenja i određenih bolesti, istraživanja pokazuju da čak mogu uticati na telo i na ćelijskom nivou. Sve to doprinosi nezdravijem, bržem starenju, piše eatthis.

“Redovno konzumiranje gaziranih napitaka zaslađenih šećerom može vas dovesti u opasnost od raznih bolesti kao što su gojaznost, bolesti srca, dijabetes tip 2 i još mnogo toga. A pošto se rizik od tih bolesti povećava kako starimo, unos prevelike količine šećera svakako ne pomaže”, kaže dr Ejmi Gudson.

“Redovna ispijanje zaslađenih gaziranih pića može uticati na razvoj bolesti, ne samo naprezanjem metaboličke kontrole šećera u telu, već i kroz ubrzano ćelijsko starenje tkiva”, objasnila je viši autor studije Elisa Epel, dr, profesor psihijatrije na UCSF, u saopštenju.

“Ovo je prva demonstracija da je gazorani sok povezan sa kratkoćom telomera (jednokratnih bafera na krajevima hromozoma koji se skraćuju tokom ćelijske deobe)”, dodala je Epel. “Ovaj rezultat se održao bez obzira na starost, rasu, prihod i nivo obrazovanja. Skraćivanje telomera počinje mnogo pre početka bolesti.”

izvor b92.net