Jabuka obara visok šećer: Za 10 minuta spremite poslasticu koju mogu da jedu i dijabetičari

Jabuka je uvijek dobar izbor za užinu, a evo kako možete da je spremite i kao zdrav slatkiš!Jabuka je odličan izbor za zdravu užinu, ali se mnogi žale da su od nje još više gladni. Da biste zadovoljili želju za slatkišima, a svom organizmu obezbedili dovoljno korisnih sastojaka, možete da je koristite i kratko obrađenu.Jabuka sadrži značajne antioksidante, naročito vitamin C koji jača imunitet i pomaže organizmu kad je pod stresom. Topiva i netopiva vlakna su dragocjena za zdravlje organa za varenje i pomažu da se održi zdrav nivo šećera u krvi.

Jedna vrsta topivih vlakana – pektin – posebno je korisna i ne gubi se termičkom obradom. Zato iskoristite sezonu jabuka i pripremite voće tako da u njima svi uživaju.Dovoljno je da svaku jabuku izdubite i u nju stavite po jednu kašiku mješavine sastojaka koje birate po svom ukusu. Osnovu treba da čine orašasti plodovi – orasi, lješnici ili bademi. Samljevenim orasima dodajte i malo sjeckanog suvog voća – urmi ili suvog grožđa, kao i narendanu koricu pomorandže.

Složite jabuke u manji pleh i pecite u rerni osam do deset minuta, na temperaturi od oko 200C stepeni. Prethodno, na dno pleha sipajte pola čaše vode, a u nju možete dodati i malo limunovog soka.

Za sve koji imaju problema sa šećerom, savjetuje se da jabuke pospu i cimetom. Ako nemate ovih tegoba, možete preliti jabuke i medom ili šećerom u prahu. U tom slučaju, pečenu jabuku možete da poslužite i sa šlagom ili sladoledom, kao i prelivenu čokoladom.

Izvor:novi.ba