IZAZIVAJU SLIJEPILO, OPADANJE KOSE, OŠTEĆENJE BUBREGA… Ovo Su OMILJENE SOBNE BILJKE Koje Mogu Da Vas Otjeraju U BOLNICU

Ono što je alarmantno jeste da su najugroženija djeca, za koju i male količine otrova mogu da budu veoma pogubni.

“Prije nekoliko dana posjetili smo prijatelje sa kćerkicom starom 16 mjeseci. Dijete ko dijete, počelo je da se igra i u jednom trenutku je otkinulo list sobne biljke. Svi smo se smijali jer je mlatila sa njim kao sa zastavom. Međutim naišla je komšinica i šokirana scenom, rekla da pozovemo Hitnu pomoć. U pitanju je bila difenbahija koja kod djece može da izazove ozbiljno trovanje, a od njenog soka čak i odrasla osoba može da zanijemi na nekoliko dana”, priča Bojana M. (32), kojoj su u Hitnoj pomoći rekli da umije dijete, denzifikuje ruke i prati njeno stanje.

Stručnjaci upozoravaju da tri do 10 posto trovanja u praksi izazvano je gutanjem cvjetova ili plodova otrovnih biljaka. Kod djece ta brojka iznosi i do 50 posto i nalazi se odmah iza trovanja lijekovima i kućnim hemikalijama.

“Djeca na prvom mjestu ne treba da spavaju tamo gdje je cvijeće, prije svega zbog alergena. Ako je biljka otrovna onda je opasnost višestruka, jer ne samo što mogu da udahnu njena isparenja, već mogu i da je pojedu. Roditelji moraju da paze, pogotovo kada su u gostima. Prije nego što kupe bilo kakvu biljku moraju dobro da se informišu, jer tako ozbiljno mogu da ugroze zdravlje svog djeteta”, kaže Milan Leković, pedijatar koji ukazuje na opasnost koja “vreba” od na izgled bezazlenih biljaka.

Ukrasna biljka koja je vrlo zastupljena u mnogim našim kućama, stanovima, kancelarijama. To je omiljena sobna biljka ali vrlo opasna. Ako se samo parče lista poliže nastupa žestoki bol usana, a za nedelju dana, neoprezna osoba zanijemi. Ako sok ove biljke dospe u oči izaziva slijepilo. Prilikom brisanja prašine sa lista može se javiti crvenilo i svrab na koži.

Hortenzija
Grm s drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvjetovi koji mogu biti bijeli, ružičasti i raznih nijansi crvene boje. Može da naraste i do četiri i po metra visine. Iako cvijet djeluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, on može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete. Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cvjeta hortenzije može da izazvove komu, napade slične epileptičnima i nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protivotrov.

Klivija
Sadrži likorin koji u visokim dozama može da izazove paralizu. U manjim dozama može da dovede do trovanja i povraćanja.

Flamingov cvijet
Tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcolikim i mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvjetovima. Jedenje dijelova ove biljke može da izazove peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov takođe djeluje na glas koji može da promukne. Sve to može da dovede do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar sistema za varenje, a može da dovede i do gušenja.

Fikus
Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svom lišću ima mlečni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab. Ako dođe do trovanja, potrebno je posjetiti doktora koji će propisati nešto za alergije i upale.

Paprat
U toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smijete da držite u spavaćim sobama.

Kroton
Ukoliko vam se na koži pojavljuje crvenilo poput ekcema, vrlo je vjerovatno da ste dirali kroton bez zaštitnih rukavica. On sadrži bezbojnu mliječnu tečnost koja može da izazove iritaciju na koži. Ukoliko ta tečnost dospije u krvotok, može da dođe i do smrtnog ishoda.