3 TRIKA DA SMANJITE RAČUNE ZA GRIJANJE: Toplota će se zadržavati u domu, A NOVAC ĆE OSTATI KOD VAS, evo kako – PREJEDNOSTAVNO JE

Uzimskim mjesecima je trošak za grijanje skoro svim domaćinstvima najveća stavka u mjesečnim računima.

Bliže se zima, a temperatura je takva da većina grije svoje domove, samim tim je krenula i sezona većih računa za struju.

Na vremenske prilike ne možemo da utičemo, ali na svoje navike možemo i zato vam donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da smanjite račun za struju ili bar da ga u narednim mjesecima zadržite na ovim nivoima

Čak iako grejanje plaćate tokom cijele godine po standardnoj cijeni preko “Infostana”, ovaj trik obezbijedit će vam brže zagrijavanje stana u ranim jutarnjim satima, toplije prostorije tokom dana i manji gubitak toplote nakon gašenja radijator, što je sasvim dovoljan motiv.

Sve što je potrebno je da na zid iza radijatora ili peći zalijepite bilo koji reflektujući materijal, poput aluminijumske folije ili folije za zaštitu automobilskih stakala od sunca.

Na taj način radijator ili bilo koje drugo sredstvo za grijanje više neće grijati zid uz koji se nalazi, a samim tim toplota neće odlaziti kroz zid, već se vraćati u prostoriju.

Podesite termometar na 20 stepeni

Ne pretjerujte sa zagrijavanjem. Ne morate da sedite u sobi u kratkim rukavima, ipak je zima. Kada temperaturu prostorije snizite samo za jedan stepen, možete da uštedite do 6 odsto energije za zagrijvanje. Preporučuje se da se temperatura održava između 20 i 22 stepena. Automatski termometar koji održava podešenu temperaturu u prostoriji pomoći će da trošite do 15 odsto manje energije.

Da li vam produvava?

Kada vrata i prozori ne dihtuju dobro, to je kao kada izađete napolje na minus i ne zakopčate jaknu. Brže ćete se smrznuti nego da ste zakopčani. Tako se i u ovom slučaju gubi toplota iz stana i, prema nekim proračunima, potroši se do 20 odsto više energije za grejanje, a samim tim i više novca. Zato provjerite vrata i prozore i ako propuštaju vazduh, sredite to trakama za izolaciju dok ne budete mogli da zamijenite stolariju.

Proverite izolaciju zidova

Kakvu god vrstu grijanja da koristite, ukoliko vam nije dobra izolacija zidova, prostor će se sporije zagrijavati i brže hladiti. Tako ćete trošiti više ogrijeva, a time i novca. Zato prije nego što udari minus, sredite izolaciju svog doma. Pošto topao vazduh uvek ide gore, da ne bi izlazio napolje, važno je i da plafon i krov budu dobro izolovani, kao i da na krovu ne fale crijepovi.