2 LAGANE VEŽBE ZA MOZAK KOJE IZOŠTRAVAJU UM: Poboljšavaju PAMĆENJE i smanjuju rizik od ZABORAVLJANJA tokom STAROSTI

Kao što su vežbe važne za telo, tako su od velike važnosti i za rad našeg mozga. Ukoliko ga svaki dan vežbamo i treniramo imaćemo brojne benefite, a osim toga što će bolje raditi, izoštićemo um i inteligenciju, te usporiti starenje.

Mozak

Dve vežbe za mozak:

1. Testirajte svoje pamćenje. Napravite spisak namirnica, emocija, stvari koje treba da uradite ili bilo šta drugo što vam padne na pamet, i pokušajte da ga zapamtite. Nakon sat vremena testirajte sebe koliko stvari sa spiska možete da se setite. Neka lista bude što izazovnija sa više stavki kako biste sebe dodatno mentalno stimulisali. Jedna mala studija pokazala je da pisanje i organizovanje lista i spiskova pomaže starijim odraslim osobama da se efikasnije prisete određenih stvari ako imaju problema sa pamćenjem.

2. Nacrtajte kartu po sećanju. Nakon što se vratite kući iz posete novom mestu, pokušajte da nacrtate mapu područja po sećanju. Ponovite ovu vežbu svaki put kada idete na neko novo mesto. Istraživanje koje se fokusiralo na londonske taksiste (od kojeg se očekuje da zapamti složeni izgled grada),pokazalo je da su vozači koji su uspešno zapamtili mapu grada pokazali trajne promene u strukturi mozga i bolje kognitivne funkcije.

Mozak možete vežbati i tako što ćete učiti pesme napamet, molitve, prisećati se nekih citata, ali ne treba da zaboravimo da su za mentalno i fizičko zdravlje jednako važen pozitivne misli koje treba da negujete u svom umu, piše Sensa