Jedno tijesto puno vrsta kolača ⋆ Balkan PlusBalkan Plus

Sastojci

PRHKO TJESTO:50 dkg brasna o.30 dkg brasna m.50 dkg margarina ili 1 marg. 1 maslac25 dkg stauba ili secer u prahu1 jaje1 zutanjak1 vanili secerribana kor. limunamalo ruma po potrebi.

Priprema

Najprije dobro izmiksati 2 margarina ili mješati margarin i maslac.Zatim na dasku staviti brašno o. i m. dodati usitnjeni šećer, obavezno sitni šećer… i u to dodati miksani margarin i sve lijepo izraditi, dodati jaja i v.š, napraviti tjesto , podjeliti ga u toliko dijelova koliko vrsta kolača želimo napraviti npr. 4 dijela.U prvi dio dodati 5 dkg mljevenih oraha i od toga se može napraviti: pereci, išleri, razni ljepljenci sa kremom ili pekmezom.u drugi dio se može dodati 5 dkg kokosa naribana korica naranđe, malo soka od naranđe.i rade se zvjezdice sa kokosom ,borovi, ili prema primjerima koje sam ja radila !

I dio: u osnovno tjesto dodati 5 dkg lješnjaka sa malo ruma (može i prženih lješ.) ili orah , može i više i raditi išlere, može se dodati 2 žličice kakao, da se dobije tamno tjesto.Izrezati krugove vel 5,5 cm, (čašom,) ispeći na 190 C. Hladne puniti kremom: 1 jaje, 10 dkg šećera, 5 dkg čokolade 10 dkg margarina,( 2 žl. crne kave po želji ).Umjesto ove kreme premažu se eurokremom ili pekmezom. Napunjeni se urone u čokoladnu glazuru i ukrase perlom.Od iste mase sa lješnjacima, a može ih se dodati i više, 10 dkg,rum i otopljena čokolada, ili svjetlo tjesto, naprave se kuglice vel. manjeg oraha. U sredini se napravi rupa sa drškom kuhače uronjenom u brašno. Zatim se kuglica može do 1/2 uroniti u promješani bjelanjak i u mljevene lješnjake ili orahe. Sve se stavi peći, ohladi i puni pekmezom zagrijanim sa malo ruma, na to može 1 višnja za ukras.Ako se u osnovno tjesto stavi 5 dkg maka, tada su sa okusom maka.Ako se u osnovno tjesto stavi 5 dkg rogača, tada su sa okusom rogača.

Od II djela tjesta izrežu se razni oblici, krugovi, srca, zvjezdice, sve se ispeće, gornji djelovi se pošećere sa šećerom u prahu i zaljepe finom marmeladom. Odreze nemojte koristiti za zvjezdice već za nešto drugo jer se ponovnim gnječenjem i pečenjem deformiraju.Od dijela tjesta se rade ovakvi štapići.Tjesto se razvalja u pravokutnik, premaže se izmješanim bjelanjkom, pospe se kristal šećerom i prženim lješnjacima, grubo izrezanim ili orasima. Izrežu se prutići iste veličine i ispeku.Dva i dva se spoje pekmezom ili kremom i kajevi se uvaljaju u čokoladu.

Dedini brkovi

Rade se odsvijetlog tijesta od svih ovih odreza. Naprave se 4 hrpice. Svaka se izvalja prema dužini protvana a široka oko 12 do 15 cm. sve se premaže marmeladom. Sa svake strane se zavija u malu roladu a sredina od 2,5 cm ostaje slobodna. Prenese se dedin brk u protvan. Ispunjava se kremom.

Krema 1. Pofuriti 5 dkg oraha i više , izmješa se sa malo vrelog mlijeka, tako da je gusto, doda se 2 žl. šećera, malo ruma i 1 žl-ca soka od limuna.

Krema 2. Radi se isto samo se dodaje mak umjesto oraha.U dio tjesta se dodaju mljeveni lješnjaci, rum i 1 žl-ca kakao, sve se objedini, rade se male kuglice, uvaljaju u vilicom izmješani bjelanjak i uvaljaju u mlj. lješnjake . Ispeku se i spajaju 2 i 2 sa čokoladnom kremom.10 dkg čokolade, 4 dkg margarina i 1 žl. sl. vrhnjaU dio tjesta doda se 3 – 4 žl-ce cappuccina, malo ruma,izrežu se krugovi po želji i ispeku. Spajaju se kremom:1 dcl sl. vrhnja, 5 dkg margarina, 2-3 žl.ce cappuccina,sve otopiti i dodati malo mlj. oraha.Gore je glazura od 10 dkg šećera u prahu i par žlica vrele kave. (2 žlice cappuccina otopljenog u 5o ml. vrele vode)

Ružice: Recept je isti kao za dedine brkove samo se tjesto mota u roladu, stavi 1 sat u škrinju da očvrsne, zatim se reže na 1/2 cm. debele šnite, složi na papir za pečenje, premaže se izmješanim bjelanjkom, pospe grubo rezanim orasima ili lješnj.

Čokoladna srca: napravi se tamno tjesto sa kakaom od 1/4 tjesta, izrežu srca, ispeku, ohlade, premažu se marmeladom i preliju čokoladnom glazuromPanjiči. Izvaljati smeđe tjesto, premazati izmješanim bjelanjkom, pospu se grubo rezani lješnjaci ili orasi ili kikiriki,prekrije se svjetlim tjestom, zatim se cijela rolada uvalja u rezane npr. lješnjake, 1 sat se stisne u škrinji, izreže na ploške premađe bjelanjkom radi sjaja i ispeće.

Pereci:1/4 tjesta 10 dkg otoplj. čokolade, 5 dkg lješnjaka, malo ruma, rezati tjesto u obliku pereca, premazati bjelanjkom, posuti mlj. lješnjacima, ispeći. Rubovi se mogu umočiti u čokoladu

Trokuti sa makom:Izrezati od svjetlog tjesta krugove 5,5 cm sa čašom, napuniti ih grudicama kreme od maka (dedini brkovi ili sl)i stisnuti sa 3 kraja da se formira vrečica.Ispeći!