Mjesecima nije bio viđen u javnosti: Pojavila se fotografija generala zvanog Armagedon




Fotografija na kojoj je navodno ruski general Sergej Surovikin, zvan Armagedon, koji nije bio viđen u javnosti od kratke i neuspjele pobune ruske plaćeničke grupe Wagner, objavljena je u ponedjeljak na Twitteru.

– General Sergej Surovikin je vani. Živ, zdrav, u svom domu, s porodicom, u Moskvi. Fotografija snimljena danas – napisala je novinarka Ksenija Sobčak. 

Agencija Reuters nije mogla odmah provjeriti autentičnost fotografije koja prikazuje muškarca sa sunčanim naočalama i kapom u šetnji uz ženu nalik generalovoj supruzi Ani.

Više medija izvijestilo je da je Surovikin pao u nemilost u Kremlju nakon neuspjele pobune koju je plaćenička grupa Wagner povela 23. do 24. juna te da se istražuje njegovo moguće sudjelovanje u pobuni i da je u kućnom pritvoru.

U vrijeme pobune Surovikin se pojavio u videosnimci bez insignija, činio se napet i pozvao je šefa Wagnera Jevgenija Prigožina da odustane od marša na Moskvu.

Državna novinska agencija RIA prenijela je u avgustu da je Surovikin smijenjen s dužnosti zapovjednika zračnih snaga i da ga privremeno mijenja njegov dotadašnji zamjenik Viktor Afzalov.

Surovikin je stekao nadimak “general Armagedon” tokom ruske vojne intervencije u Siriji zbog brutalne taktike koju je ondje primijenio.

U oktobru 2022. postavljen je na čelo ruskih vojnih operacija u Ukrajini, no u januaru je ta uloga dodijeljena generalu Valeriju Gerasimovu, načelniku Glavnog štaba, a Surovikin je postavljen za Gerasimovljeva zamjenika.